A legjobb recepteket az ember a barátaitól, illetve a netről szedi, legjobbak ugyanis a mások által már kipróbált, alakítgatott receptek; így az olyan antitálentumoknak, akik csak leírás alapján tudnak főzni, de kísérletezni nem mernek (nem tudnak), csak le kell tölteni a megfelelő helyről. Ez az étel a nosalty.hu-ról érkezett AgentAngel (http://www.nosalty.hu/szakacs/agentangel) konyhájából, és igazán hálás vagyok Neki érte, mert rögtön nagy kedvenccé vált. Mint minden rakott étel, ez is eléggé pancsos (3 mosogatnivaló edény marad utána!), de megéri a fáradságot. És mivel nagyevők vagyunk, ráadásul ez a kaja nagyon is finom, én rögtön dupla adagot szoktam készíteni (így legalább két napig bőségesen el vagyunk látva ebéddel), még szerencse, hogy a sütőbe befér a két üvegtál egymás mellé.
Hozzávalók (ezek a szimpla adagok):
- 25 dkg rizs,
- 50 dkg darált hús,
- 1 kis csomag (450 g) mirelit mexikói vegyeszöldség
- 1 csomag mexikói fűszerkeverék (a bejegyzés végén erre is van egy remek fűszermix!)
- 1 nagy doboz tejföl
- 1 fej vöröshagyma
- só, bors, paprika
- sajt
- 1 ek ételízesítő (vagy 1 húsleveskocka)
- 1 ek vaj
- 2 ek napraforgó olaj
- A rizst megfőzöm az ételízesítővel (húsleveskockával), némi sóval és olajjal. (Itt állati szerencsém van, mert az uram jó pár éve kapott a nővérétől egy rizsfőzőt, és miután - elég hosszas szenvedés után - rájöttem, hogyan is kell benne jó rizst főzni, azóta IMÁDOM, mert nem kell a rizsfőzéssel különösebben bíbelődnöm!)
- Közben 1 evőkanál vajon megpárolom a zöldségkeveréket.
- És mindeközben felkockázom a hagymát, 3-4 ek olajon megfonnyasztom, visszaveszem nagy lángra, rádobom a husit, és picit lepirítom. Megszórom a fűszerkeverékkel, sóval, pirospaprikával és pici vízzel felöntve lényegében pörköltet főzök.
- Vajjal kikent üvegtálba rétegezem a rizst, rá a zöldségkeveréket (2 kanálnyi kivételével), aztán a darált húst.
- A tejfölt összekeverem a megmaradt zöldségkeverékkel, és egyenletesen rákenem a húsra.
- Egy jó nagy marék reszelt sajttal beterítem az egészet.
- Előmelegített (kb. 200 fok) sütőben sütöm, amíg a sajt aranybarnára pirul a tetején (kb. fél óra).
Ígértem még a mexikói fűszerkeverékre is egy receptet. Én a lábamat lejártam, de nem találtam a receptben megadott előre elkészített fűszerkeveréket, viszont ezt találtam helyette (itt: http://www.hajokonyha.hu/mexikoi_fuszerkeverek). Szerintem ez a lelke az egész kajának, más fűszerezéssel csak egy átlagos zöldséges rizses húsos egytálétel lenne, de EZ AZ, amiért szeretjük:
- 1 ek köménymag,
- 1 ek pirospaprika,
- 1 ek oregánó,
- 1/2 ek bors,
- 1 ek zellerzöld (ezt eddig mindig kihagytam),
- 1 ek fokhagyma-granulátum,
- 2 ek chili-por (ezt is kihagytam, főleg a gyerekek miatt),
- 1 ek szárított citromhéj,
- 1 ek cukor
Egészségünkre! :p
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése