2022. február 16., szerda

Cuki fasírt édes pürével :) (gluténmentes cukkínifasírt + édesburgonya püré)

Az életmódváltás / fogyás / egészségesebb élet/étel érdekében, illetve mindezekre hivatkozással új földrészeket próbálok meghódítani a gasztronómia világában. Ez így elég nyálasra sikeredett, ezért nekifutok újra. Tehát, igyekszem jókat az asztalra tenni jól. A gyerekek aránylag jól veszik az új ízek állította akadályokat (Emese kevésbé, de azért van remény). A férj is nyitott és kooperatív, hálistennek, ezért ezen a téren nincs baj. A szűk keresztmetszet én vagyok. Itt a lustaság és az innováció koordináta-rendszerében kell manővereznem, megtalálni az optimális függvényt, ami a hiányosságot lehetőséggé, a késztetést tettekre váltja. Mindezek zászlóshajójaként született meg az alábbi kreálmány: Cukkinifasírt édesburgonya-pürével.

Hozzávalók:

A cukihoz:

  • 3-4 db kicsi, zsenge, friss cukkini,
  • 1-2 db tojás (a cukik méretétől függően),
  • 3-4 fokhagymagerezd (ugyan attól függően),
  • kb. 17 ek rizsliszt,
  • só, bors (esetleg kakukkfű, de azzal még nem próbáltam)
  • olaj

Az édesburihoz:

  • 2 db nagy édesburgonya,
  • 4-5 db sima burgonya,
  • 2-3 fokhagymagerezd,
  • 2 db babérlevél,
  • só, bors,
  • 1-2 ek vaj,
  • 3-4 ek tejföl

Elkészítés:

Cukik:

A megmosott cukikat lereszelem (sajtreszelőn, semmi faxni). Ez alatt levet enged, úgyhogy jó alaposan kinyomkodom (teaszűrőn keresztül elég jól lehet "dehidratálni"). Hozzáütöm a tojás(oka)t, bele a zúzott fokhagymát, sót, borsot. Alaposan összemancsolom. Ezek után apránként (10-5-2-stb. kanalanként) adagolom hozzá a rizslisztet. Nem baj, ha híg és lágy, ettől még formázhatóak lesznek a kis pogik. De ha végképp lusta vagyok, akkor kanállal zuttyintom a forró olajba (7,5-8-as fokozat), mintha tócsnit sütnék. Pár perc alatt megbarnul, akkor megfordítom, a másik felét is megsütöm. Frissen ropogós, másnaposan már puha, de nem gumi. Az íze pedig mennyei!

Püré:

A kétféle krumplit felkockázom, hideg vízben felteszem főni. Megsózom, beleteszem a fokhagymagerezdeket (amiket hosszában 4-be vágok, így azt gondolom, jobban kifő az íze) és a babérlevelet. Kb. 20 perc(?) alatt puhára főnek, ekkor kihalászom a babérlevelet és a fokhagymát (ha egy-két darabka benne marad, akkor sincs katasztrófa) és leöntöm a levét. Krumplinyomóval összetöröm. Ekkor dobom rá a vajdarabkákat, és a tejfölt. Ezzel még jóóól összetrutyizom. Finom krémes állaga, és kicsit pikáns íze lesz. A tejföl és a babérlevél enyhíti az édes ízt, de mégsem a fűszerek dominálnak. Egyszerűen isteni.

A kettő együtt pedig - ízorgazmus.


100g cukkínifasirt:

Energia: 106 kcal
Fehérje: 4,7 g
Zsír: 2,9 g
Szénhidrát: 15 g

100 g édesburgonyapüré:

Energia: 135 kcal
Fehérje: 1,5 g
Zsír: 8,3 g
Szénhidrát: 13,3 g




























Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése