2012. április 28., szombat

Pacsirta - avagy Marci szerint a fasírt

Kérdezte ma a Férj, hogy mi kerül be blogba, és mi nem? Mondtam neki, hogy az alapkoncepció az volt, hogy olyasmit teszek be, amit szeretnék máskor is megfőzni, de valószínűleg nem emlékeznék a hogyanra meg a mikéntre. Erre ő, szívemnek kedvesen, felszólított, hogy akkor a mai ebédet mindenképpen vegyem a listára, különben... (sajátságos humorát gyenge idegzetűeknek nem ajánlom)

A mai "hétvégi" menü egy gyorsan összedobható minimál menü lett, lévén, hogy holnap elhúzzuk a csíkot 3 napra Nagymarosra, és nem akartam semmiféle maradékot sem cipelni, sem kidobni; valamint olyan menü kellett, ami mellett nem kell ott állni, forgatni, pakolászni, kavargatni, miegymásolni, mert közben pakolni kellett holnapra. Ez pediglen lett az örök kedvenc sültkrumpli, jelen esetben a mélyhűtőben fellelt fél kiló darálthúsból sebtiben kikanyarított fasírttal.

Hozzávalók (négyünknek, pontelég)
- 50 dkg darált sertéshús,
- 1 db zsemle (szintén mélyhűtői találmány),
- 1 db tojás (a reggeli rántotta túlélője),
- 1 fej vöröshagyma,
- 4-5 gerezd fokhagyma,
- só, bors, pirospaprika, morzsolt petrezselyem.

A köret pedig durván 1 kg krumpli meghámozva, hasábokra vágva.

Elkészítés:
  1. Krumplit pucálom, hasábokra vágva vízben felteszem főni. Csak addig főzöm, amíg már éppen nem kemény.
  2. Begyújtom a sütőt (kb. 6-os). Leszűröm a krumplit, tepsibe rakom, olajjal megloccsantom, és rászórok bő fél zacskónyi Lucullus sültkrumpli fűszersót (többféle van, nekem az eredeti - ami nem tejfölös, meg kiskutyafülés - ízlik a legjobban). Betolom a sütőbe, és sütöm kb. 1 órán át, időnként összerázogatom, hogy jól átsüljenek a hasábok.
  3. A darált húst összekeverem a tojással, a vízbe áztatott és víztől kinyomkodott zsemlével, az apróra vágott vöröshagymával, az átnyomott fokhagymával és a fűszerekkel (tanulság! máskor a sóval bánjak bátrabban!!!).
  4. Összenyominkálás után gombócokat formázok, prézliben hempergetem, szilikonos sütőlapos tepsibe teszem.
  5. A tepsit betolom a krumplis tepsi alá (vagyis közelebb a tűzhöz), és sütöm kb. 30 percen keresztül. Félidőben pedig megfordítom a fasírtkákat.
Amikor csörög az időtojás, kiveszek mindent a sütőből, tálalok és falhatunk is. Egyszerű, nagyszerű, laktató! :)

Marci pedig megkérdezte tőlem ebéd közben, hogy "Te egyszej szejetted a pacsijtát, aztán med nem szejetted a pacsijtát?" - Ugyanis elégedetlen voltam a fűszerezéssel (sótlan volt), és felemlegettem, hogy nálunk a családban Apu tudott igazán jó fasírtot keverni és sütni. Így lett a fasírtból pacsirta :)))

Fotó nincs, mert minden elfogyott egy szuszra :D

Egészségünkre! :P



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése