2012. április 20., péntek

Szezámos holdacskák

Mai napon a második alkotásom ezek a szezámos holdacsák. Az eredeti recept az Olcsó és gyors ételek receptjei oldalról származik (http://olcso-receptek.hu/nagy_receptjei/sajtos-perec/), viszont nekem nem volt pereckiszúróm, a hömbörgetéshez meg sem kedvem, sem időm nem volt, így lettek a holdacskák.
Igazából nekem a juhtúrós pogim sokkal jobban ízlik, mint ezek a holdacskák, cserében irtó gyorsan össze lehet dobni a tésztát, és a sütés is csupán 15 perc. Így pihentetéssel, gyúrással, sütéssel együtt is max. 1 óra alatt megvan a finom sörkorcsolya.

holdacskák még a sütőben
Hozzávalók (kb. 70 db lett):
  • 30 dkg liszt,
  • 13 dkg reszelt sajt,
  • 15 dkg margarin,
  • 1 tojássárgája,
  • 85 g 20%-os tejföl,
  • 1,5 tk só,
  • 1 kk szódabikarbóna.
Tetejére:
  • 1 tojás fehérje,
  • szezámmag (de lehetne sajt, mák, vagy köménymag is).

És így készül:
  1. A sót elkeverem a liszttel és a szódabikarbónával, majd a margarint is hozzámorzsolom.
  2. Hozzáadom a többi hozzávalót a lisztes keverékhez és tésztát gyúrok belőle.
  3. Fél órára beteszem a hűtőbe, 3mm-re (nekem kicsit vastagabb lett) kinyújtom és kiszúróval kiszaggatom. (A formát minden kiszúrás előtt lisztbe mártjuk.)
  4. A pereceket sütőpapírral (szilikonos sütőlappal) bélelt tepsire helyezem, megkenem a tojással és megszórom a szezámmaggal.
  5. 200 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt készre sütöm.

Ennyi az egész. És finom. :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése